Idealny punkt startowy dla reszty trasy duńskiej i skandynawskiej – stolica Kopenhaga jest doskonałym miejscem, aby rozpocząć swoje przygody kulinarne.
ALE CO SPRAWIA, ŻE JEDZENIE JEST DUŃSKIE?
Uważam, że pięć następujących produktów spożywczych jest najbardziej unikalnymi produktami duńskimi. Kilka osób zwróciło uwagę na inne produkty żywnościowe, które są bardzo popularne w Danii i mają swój unikalny duński sznyt.
5 unikalnych duńskich potraw:
1 | Rugbrød | Chleb żytni Chleb żytni
W Danii – jesz chleb żytni. Nie myśl, że Nowy Jork to chleb żytni. To jest Rugbrød. Gęsty, ciemny, przeżuwający, nasienny prostokątny bochenek, który w razie potrzeby może zostać użyty jako broń. Pokrojone w plasterki i posmarowane pastą z wątroby (leverpostej) – teraz masz odpowiednik masła orzechowego i galaretki w duńskim lunchu dla dzieci w wieku szkolnym.
Na pięknej wyspie Fyn – pomiędzy Sjælland (gdzie znajduje się Kopenhaga) i Jutlandią (gdzie Dania łączy się z Europą kontynentalną) można znaleźć pole na polu żyta falującego nad krajobrazem. Żyto jest podstawowym ziarnem tego popularnego duńskiego chleba na zakwasie. Nawet jeśli nie można dostać pasty z wątroby żołądkowej – nie można wydostać się z Danii bez wypróbowania rugbrød. Moim ulubionym dostawcą rugbrød jest Det Rene Brød (The Pure Bread) – oferują one kilka wysiewanych wszystkich organicznych opcji. Zapytaj, a pokroją ją dla Ciebie do idealnej duńskiej grubości kanapki. Posmarować po prostu kremowym duńskim smør (masło).
2 | Smørrebrød
Smørrebrød dosłownie oznacza masło i chleb. Ale ten duński klasyk to o wiele więcej. I zgadniesz, jaki rodzaj chleba? Oczywiście. Rugbrød. Wszystko o smørrebrødzie dowiedziałem się podczas warsztatów prowadzonych przez Muzeum Narodowe podczas Festiwalu Złotych Dni Ważnego Gówna. Nie wymyśliłem tego gówna. Były znaki nad miastem.
Smørrebrød ma historyczne podstawy w duńskiej kulturze kulinarnej – jest spożywany od wieków. Jako sposób na przedłużenie życia w gęstym rugbrødzie, stworzono kanapki, które służyły jako tradycyjny frokost lub lunch. Pierwsze wersje były proste i utylitarne – chleb posmarowany tłuszczem zwierzęcym i zwieńczony resztkami ryb lub mięs.
To, do czego rozwinął się smørrebrød, nie jest niczym innym jak formą sztuki w niektórych przypadkach. I można go znaleźć w przypadkach w całym mieście w około milionie iteracji – niektóre z dodatkami, które byłyby znane z nieduńskiej palety – jak pieczeń wołowa, sałatka z kurczaka czy smażone ryby. Spróbuj jednego z nich. Ale także – wyjdź na kończynę i wypróbuj jedną z bardziej unikalnych duńskich opcji – jak marynowane śledzie w curry. Jest pyszne. Mówię poważnie. Uwierz mi na słowo.
Moim ulubionym miejscem na nowoczesny duński smørrebrød jest Aamman’s. Jest jeden na Nordre Frihavnsgade lub jeśli w centrum miasta spróbuj Aamann’s 1921. Jeśli chcesz mniej minimalistycznego duńskiego designu z otwartą kanapką i nieco bardziej klasyczną atmosferą z opcjami smørrebrød – wypróbuj restaurację Kronborg. Ale proszę. Nie odbieraj tej kanapki. Należy je jeść nożem i widelcem.
3 | PORK
Ok – jak sam PORK może być unikalnie duński? Mówisz, że ludzie jedzą wieprzowinę na całym świecie.To prawda. Ale czy wiesz, że Dania często zajmuje pierwsze miejsce na liście spożycia wieprzowiny w przeliczeniu na jednego mieszkańca? I są oni jednym z głównych eksporterów wieprzowiny.
Jak Duńczycy jedzą wieprzowinę – teraz jest ona wyjątkowo duńska. W 2014 roku ponad 63 000 Duńczyków zagłosowało, aby określić, co ich zdaniem powinno reprezentować duńską potrawę narodową. Zwycięzcą, obiad wieprzowy – według Duńczyków, którzy w nim uczestniczyli – był stegt flæsk med persillesovs (chrupiąca wieprzowina z sosem pietruszkowym i ziemniakami). Wykonana z grubych kawałków boczku wieprzowego smażonego na chrupko i zwykle podawana z kremowobiałym sosem i ziemniakami.
Wieprzowina i ziemniaki są podstawą kuchni duńskiej, podniesione do rangi ceremonii podczas tradycyjnej kolacji bożonarodzeniowej. Flæskesteg to specjalnie pokrojona duńska pieczeń wieprzowa gotowana z nienaruszonym smażeniem. Przyznaję, że ten jest niesamowity. Można go znaleźć w wielu restauracjach w okolicach Kopenhagi, ale jeśli chcesz spróbować zrobić go samemu i zadziwić swoich duńskich sąsiadów (lub tylko swoją rodzinę) – spróbuj tego przepisu i zamów pieczeń od rzeźnika Gourmandiet. Wiedzą jak robić wieprzowinę. Wiedzą, jak się robi mięso. Nie bój się poprosić ich o wskazówki dotyczące tradycyjnych duńskich technik pieczenia – są mistrzami.
4 | Bleskivers
Mam teorię, że wszystkie kultury mają swoje własne wersje „smażonego ciasta”. I choć można od razu pomyśleć o „Danii”, kiedy słyszy się słowo „Dania” – znane ciasto, które się zna, jest tutaj nazywane „wiedeńskim chlebem” ze względu na jego austriackie pochodzenie, jak się okazuje. Moim zdaniem, bardziej unikalnie duński w kategorii ciasta są okrągłe, szalone słodkie, gąbczaste małe pyszne æbleskivers.
Słowo to oznacza „plasterki jabłek”, ale nie daj się zwieść – żadne jabłka nie zostały uszkodzone podczas produkcji tych małych, okrągłych bryłek naleśnikowych, tradycyjnie serwowanych w okresie Bożego Narodzenia w Danii. Duńczycy są niezwykle oddani swoim świątecznym potrawom. Większość z nich mogę zostawić za sobą. Podawane z odrobiną dżemu i cukru pudru – są one idealnym uzupełnieniem ciepłego gløgg (duńskie grzane wino) po posurfowaniu na jarmarku bożonarodzeniowym lub posiekaniu własnego Juletræera (choinka bożonarodzeniowa).
5 | Flødeboller
Duńczycy kochają słodycze i jedzą je w wielu iteracjach. Może się zdarzyć, że odwiedziny poza sezonem Jule (Boże Narodzenie) sprawią, że aebleskiver stanie się trudniejszy do zdobycia. Nie martw się, są tu niesamowite piekarnie. Po prostu poszukaj wszędzie znaku piekarni w kształcie precla i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ciasto ma w pewnym sensie charakter narodowej obsesji i jest akceptowanym i oczekiwanym sposobem prowadzenia wszelkich negocjacji, spotkań, dat kawy lub uroczystości. A Ty powinieneś przynieść tort.
To jest to, co wszystkie dzieci przynoszą na urodziny w szkole. Niezupełnie jak ciasto, w tradycyjnym sensie – te malutkie, kremowo-czekoladowe, małe smoczki o słodyczy, które pochodzą z Danii i są sprzedawane wszędzie.
Zacznij od biszkoptów typu cookie lub małych dysków marcepanowych; fajki pełne puszystej kremowej dobroci w niezliczonej ilości smaków; w czekoladzie i góry z kokosem, frytkami malinowymi, posypką z lukrecji, orzechami lub w inny sposób. Teraz masz duńskiego flødebollera. Jeśli chodzi o flødeboller, mamy do czynienia z szeroką gamą jakości. Dobrzy ludzie w Scandinavian Standard hojnie wypróbowali już wiele w całym mieście dla Ciebie. Albo sprawdź Laurę w The Copenhagen Tales.
Więc tak to wygląda. To, w co wierzę, to 5 Najbardziej Unikalnych Duńskich Produktów Żywnościowych. Ale gdzie są marynowane śledzie i słona lukrecja i czerwone pølsery (hot dogi) i akvavit (Skål!), o których tyle słyszę? Nie martw się – dostaną własną listę.