Duńskie jedzenie znane jest z mięsa, chleba żytniego oraz deserów owocowych i śmietanowych. Jeśli masz przodków z Danii, być może dzięki jedzeniu, które jedli, będziesz w stanie uzyskać odrobinę wglądu w ich życie. Jeszcze lepiej odwiedźcie Danię, aby osobiście doświadczyć tego jedzenia i kultury.
Tradycyjna żywność w Danii opiera się na tym, co można łatwo uprawiać lub zbierać w czasie krótkiego lata w kraju. Kapusta, warzywa korzeniowe, mięso, ryby i chleb żytni były podstawą. Dzikie jagody są również ulubionym warzywem duńskiej kuchni. Spróbuj tych przepisów, aby zasmakować rodzimych składników duńskiej kuchni.
1. Smørrebrød
Jeśli jest jedno jedzenie, z ktorego Dania słynie…. Z tego, że to ich kanapki. Smørrebrød jest zazwyczaj wyrabiany z maślanego chleba żytniego z dodatkiem kombinacji mięsa, serów i dekoracji.
2. Kartofler
Te karmelizowane ziemniaki są często używane jako dodatek do świątecznej kolacji. Kiedyś jedli je tylko bogaci, ponieważ masło i cukier były kosztowne.
3. Stegt flæsk med persillesovs
To danie jest znane jako „danie narodowe Danii”. Jest to proste i smaczne połączenie chrupiącej wieprzowiny, ziemniaków i sosu z pietruszki.
4. Risalamande
Ten migdałowy pudding ryżowy jest zazwyczaj podawany po kolacji bożonarodzeniowej. Aby go przygotować, należy zmieszać pudding ryżowy z bitą śmietaną, posiekanymi migdałami i wanilią. Na koniec należy go uzupełnić ciepłym sosem wiśniowym.
5. Frikadeller
Ten pikantny klopsik wieprzowy jest ulubiony w Danii. Często podaje się go z brązowym sosem, ziemniakami i kapusta.
6. Flæskesteg
Spróbuj tego przepisu na pieczeń wieprzową. W Danii danie jest zawsze robione z chrupiącą skórką wieprzową w nienaruszonym stanie.
7. Koldskål
Słowo Koldskål oznacza „zimna miska.” To danie jest tradycyjnie letnim deserem, który składa się z zimnej zupy maślanej, ciastkek i owoców.
8. Karbonader
Te panierowane kotlety wieprzowe są popularnym przedmiotem obiadowym w duńskiej kuchni.
9. Rødgrød med fløde
Ta tradycyjna duńska potrawa to budyń z czerwonych jagód podawany na deser z bitą śmietaną. Jagody należy namoczyć w cukrze i wodzie. Następnie podgrzać mieszankę. Łatwe jak ciasto!
10. Æblekage
Ciasto jabłkowe nie jest twoim zwykłym ciastem. To duńskie jedzenie jest raczej podobne do drobiazgu z warstwami duszonych jabłek, karmelizowanego owsa i bitej śmietany. Niektóre warianty są bardziej zbliżone do typowego ciasta i są robione na bazie ciasta, z pokrojonymi jabłkami i przyprawami.
11. Tarteletter
Te płatki są wypełnione mieszanką kurczaka i szparagów. Smak może różnić się nieco od oryginalnego dania, ponieważ było ono tradycyjnie robione z kurami zbyt starymi, by złożyć jaja.
12. Rugbrød
Chleb żytni, czyli Rugbrød w języku duńskim, to Bogaty w składniki odżywcze chleb wypełniony nasionami, ziarnami i żytem. W Danii jest to
chleb najczęściej używany na słynne w kraju kanapki z otwartym dnem.
13. Zając Forloren
Duński klopsik jest znany jako „kpiący zając”, najprawdopodobniej dlatego, że gotuje się go podobnie jak dziczyznę – zawiniętego w boczek i podawanego z sosem galaretkowym.
14. Pølser
Pølser jest najlepszym ulicznym jedzeniem i jest znany jako rodzaj hot-doga dla smakoszy. Robi się go z czerwoną kiełbasą, bułką i różnymi dodatkami. Jeśli nie możesz pojechać do Danii, spróbuj zrobić go w swoim własnym domu.