Być może słyszeliście o Nomie – jednej z najlepszych restauracji na świecie, która znajduje się w Kopenhadze, ale zacznijmy od typowego i tradycyjnego duńskiego jedzenia, które można znaleźć w całej Kopenhadze.
Kuchnia duńska jest prosta i wywodzi się z produktów chłopskich, które można było łatwo uprawiać lub zbierać podczas krótkich okresów letnich. Warzywa korzeniowe, kapusta, mięso, ryby i chleb żytni były zawsze podstawą kuchni duńskiej.
Idealne duńskie śniadanie, obiad i kolacja
Większość Duńczyków spożywa trzy regularne posiłki w ciągu dnia: zimne śniadanie w domu, zimny lunch w pracy lub w szkole oraz ciepłą kolację w domu z rodziną. Typowe duńskie śniadanie to chleb (biały lub żytni) ze śmietaną lub miękkim serem, kiełbasą, wędliną lub dżemem z kawą lub herbatą. Do popularnych dań śniadaniowych należą również płatki śniadaniowe i kaszki. Jedną z najciekawszych rzeczy i bardzo tradycyjną duńską potrawą, którą można zjeść w Kopenhadze jest øllebrød. Jest to kaszka zrobiona z żytniego chleba (rugbrød) i piwa (zazwyczaj hvidtøl). Jest to oszczędne danie, tradycyjnie przygotowywane przez mnichów w klasztorach z resztek chleba maczanych w piwie, aby ich nie marnować. Obecnie Øllebrød jest słodzony i podawany z bitą śmietaną i skórką cytrynową lub pomarańczową.
Na szybki lunch w szkole lub w pracy Duńczycy najczęściej jedzą kanapkę – typowy smørrebrød.
Kolacja jest ciepła, spożywana w domu z rodziną i jest to zazwyczaj jedno danie główne – mięso z ziemniakami i innymi warzywami. Chrupiąca wieprzowina z sosem pietruszkowym i ziemniakami jest uważana za narodowe danie duńskie, więc musisz jej spróbować.
Warianty Smørrebrød – otwartej kanapki
Wspomniałam już kilka razy o smørrebrød i jest to prawdopodobnie najbardziej znana duńska potrawa na poziomie międzynarodowym. Są to kanapki z otwartą buzią, wykonane z gęstego, ciemnego chleba żytniego (rugbrød), przełożone różnymi wędlinami, kawałkami ryb lub mięsa, serami i smarowidłami oraz misternie udekorowane. Kompozycje są nieskończone, niektóre z najbardziej tradycyjnych to: pasztet z wątróbki z soloną wołowiną i krążkami surowej cebuli oraz rzeżuchą, jajecznica ze szczypiorkiem i plasterkiem cytryny lub wędzony na zimno łosoś z krewetkami i świeżym koperkiem. W Kopenhadze jest wiele restauracji serwujących smørrebrød, w których można spróbować ich tradycyjnych i wymyślonych na nowo wersji, więc natknięcie się na te przysmaki nie będzie trudne!
Najsmaczniejsze duńskie przekąski
Zimny bufet – szwedzka inspiracja
Kolejną duńską specjalnością jest zimny bufet (koldtbord) podawany z pieczywem na specjalne okazje. Obfity stół bufetowy, przy którym jedzenie podawane jest dookoła stołu, przypomina szwedzki smörgåsbord, ale dania są nieco inne.
Wśród wielu potraw dużą część stołu zajmują owoce morza i ryby – różne rodzaje marynowanego śledzia, krewetki, łosoś itp. Pomimo nazwy „zimny bufet” – zawsze jest kilka ciepłych dań z mięsem, takich jak frikadeller (klopsiki), leverpostej (pasta z wątroby) z marynowanymi burakami, grzybami lub smażonym boczkiem, mørbradbøf (polędwica wieprzowa) podawana ze smażoną cebulą, flæskesteg (pieczeń wieprzowa) z kawałkami skwarków, zwykle z czerwoną kapustą i medisterpølse (grubo mielona smażona kiełbasa wieprzowa).
Det Kolde Bord zawiera zazwyczaj dodatki: sałatkę ziemniaczaną, inne sałatki, wędliny z szynki, salami, pieczoną wołowinę itp. Podaje się również desery, takie jak sałatka owocowa i placki owocowe, a także różne sery.
Słodkie duńskie przekąski
Kiedy w Kopenhadze najdzie Cię ochota na deser, sięgnij po Flødeboller. Są to okrągłe, płaskie ciasteczka przełożone śmietaną lub białkiem jajka ubitym z syropem cukrowym i oblane roztopioną czekoladą. Można je kupić w kopenhaskich cukierniach i piekarniach.
Inną popularną słodką przekąską jest Æblekage, co po duńsku oznacza „jabłecznik”, ale nie ma tu mowy o żadnym cieście. Deser ten składa się z warstw tostów, słodzonej bułki tartej, sosu jabłkowego i hojnej bitej śmietany. Jest to idealny deser, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Będąc w Danii warto również poznać lukrecję (zwaną po duńsku „lakrids”) – ten ekstrakt z ziół jest stosowany w Danii w słodyczach, deserach, ciastach i ciasteczkach oraz w niektórych tradycyjnych potrawach.Spróbujcie słonych lakrids – typowych duńskich cukierków i przekonajcie się, czy lubicie je tak samo jak Duńczycy.
Co piją Duńczycy?
Dania ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia kawy na świecie, więc możesz pić kawę (po duńsku Kaffe) przez cały dzień, od rana do wieczora, tak jak lubisz – w kopenhaskich kawiarniach dostępny jest szeroki wybór kawowych naparów.
Tradycyjne duńskie napoje
Czego jeszcze warto spróbować? Hyldeblomsaft – sok z kwiatów bławatka zmieszany z wodą. Zazwyczaj podawany jest na zimno, ale zimą można spróbować go na ciepło.
Warto też spróbować koldskål (dosłownie zimna miska). Koldskål to typowa duńska potrawa – jest to słodki zimny napój mleczny często spożywany z chrupiącymi i pokruszonymi herbatnikami. Korzenie tego dania sięgają 1900 roku, kiedy to maślanka stała się powszechnie dostępna w Danii. Do dziś jest to deser, lub przekąska spożywana schłodzona w okresie letnim. Można ją kupić w wielu mleczarniach, m.in. w popularnej Arli.
Piwo i alkohol
Skål oznacza toast i usłyszysz to na każdej duńskiej imprezie. Jest to słowo znane we wszystkich krajach skandynawskich. Wypowiadając je, Duńczycy życzą Ci pomyślności i zdrowia. Piwo (øl) było powszechnie spożywane w Danii na przestrzeni wieków. Picie piwa jest ulubioną czynnością wielu Duńczyków po pracy, podczas relaksu lub spotkań towarzyskich. Carlsberg i Tuborg są największymi duńskimi producentami piwa, ale w ciągu ostatnich lat powstało wiele małych browarów w całym kraju, więc różnorodność piwa jest niesamowita.
Typowe duńskie napoje alkoholowe to akvavit, mjød i gløgg. Akvavit, zwany również snaps, to wysokoprocentowy spirytus produkowany z ziemniaków i aromatyzowany różnymi ziołami. Mjød to miód pitny, który robi się z fermentowanego miodu z wodą i przyprawami. Mówi się, że jako pierwsi odkryli go Vinkingowie. Gløgg to gorący poncz z czerwonego wina z rodzynkami i migdałami, przyprawiony goździkami i cynamonem – koniecznie spróbuj go w okresie Bożego Narodzenia.
Zobacz również podobne artykuły: